Sayfalar

18 Aralık 2014 Perşembe

Ruşen Çakır, Gülen’in o sözünü hatırlattı: Var mı Resulullah’ın yürüyüş yaptığı, var mı slogan attığı?

Ruşen Çakır, Cemaat'in sokak gösterileri konusundaki değişimine işaret etti
Gazeteci, Yazar Ruşen Çakır, özellikle 14 Aralık gözaltı operasyonları ile birlikte sokağa dökülen, sloganlar atarak protesto gösterilerinde bulunan Fethullah Gülen Cemaati’ne, Gülen’in yıllar önce dile getirdiği “Var mı Resulullah’ın yürüyüş yaptığı, var mı slogan attığı?” şeklindeki sözünü hatırlattı.

HaberTürk gazetesi yazarlarından Ruşen Çakır, twitter mesajında, 1990 yılında yayınlanmış olan “Ayet ve Slogan” isimli kitabından şu bölümü dikkate sundu:

“Fethullah Hoca için şu ya da bu partiyi desteklemekten daha önemli işler vardı: Kendi grup varlığını oluşturmak, pekiştirmek ve güçlendirmek. Bu amaçla yakın çevresine vakıflar kurdurdu, dergiler çıkarttırdı, öğrenim çağındaki gençlere verdiği öneme paralel olarak özel dershaneler açtırdı. Bütün bu süreç içinde yazdığı yazılar, verdiği vaazlar ve bizzat iştirak ettiği gençlere yönelik derslerle, kendisi de bu ilk örgütlenme dönemlerinde, karizmasını bol bol kullanarak bilfiil çabaladı.

Nurculuğun Türkiye’de oluşturmuş olduğu imajın dezavantajlarından kaçınmak için, Nurcu olduğunu hiçbir zaman söylemeyen Fethullah Hoca, Said Nursî’den yaptığı (yapmak zorunda olduğu) alıntılarda alenen onun ismini kullanmamaya özen gösterdi. Devlete hep itaat içinde oldu. Bu itaatin samimiliği dışında, onun devletten çok çekindiği, örgütlenmesine zarar gelmesini istemediği söylendi. 1977’de yurt çapında yapılan Yüksek İslâm Enstitüleri boykotunu, İzmir’de “İslâm’da boykot yoktur” fetvasıyla kırdı. 12 Eylül öncesi vaazlarında, “Var mı Resulullah’ın yürüyüş yaptığı, var mı slogan attığı?” diye soran Fethullah Hoca, 1980 Şubat ayında verdiği bir vaazda, anarşist ve terörist olarak nitelendirdiği kişileri devletin asker ve polisine bildirmeyenlerin, Allah katında sorumlu olduklarını belirterek şöyle diyordu:

İstihbarat duysun, emniyet duysun,  askeriye duysun, Başbakan duysun, riyaset-i cumhuriye duysun; polise, askere kurşun sıkan bu hainlere mahkemelerde gereken ceza verilmezse, ne devlet kalır, ne millet.

(Radyo Muhabir)

Hiç yorum yok: