Sayfalar

24 Aralık 2014 Çarşamba

... Ve İstanbul başrolde

"Acı Hayat" filminden bir sahne. Galata Köprüsü'nden İstanbul...
“Yeşilçam’ın Gözüyle İstanbul” belgeseli yayınlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş., siyah beyaz filmlerden günümüze Türk Sineması’nın en büyük platosu olan İstanbul’u Yeşil Çam’ın gözüyle anlatan bir belgesel yayımladı.

Belgeselin kapağı
Türk Sineması’nın 100. yılı anısına hazırlanan belgesel, ilk filmlerden başlayarak tabiî yapısı, silûeti, sokakları, otomobilleri, vapurları, köprüleri, tramvayları, ve Boğaziçi’siyle hep başrolde olan İstanbul’u nostaljik görüntüler eşliğinde izleyicinin dikkatine sunuyor.

Yapımcılığını Veysel Karani Önen’in, yönetmenliğini ise Hüseyin Aydemir’in üstlendiği belgeselin müziklerini Serkan Akgün hazırladı.

Yeşilçam’ın saadet kenti

“Yeşilçam’ın Gözüyle İstanbul” ismiyle yayınlanan belgesel, İstanbul’un belli bir ahenk ve düzen içerisinde işleyen bir şehir olduğunu, yoksulluktan çok refah, acıdan çok huzur verdiğini, herkesin rüyalarını süsleyen “taşı toprağı altın”  imgesini bütün değişimlere rağmen hâlâ koruduğunu, gerçek anlamda İstanbullu olmak için özel bir bilgi, görgü ve hayat felsefesi gerektiğini anlatmayı amaçlıyor.

Değişen İstanbul’un belgeleri

İstanbul’un her evresinin film karelerine düştüğü belgeselde şehrin ne kadar değiştiği, nerden nereye geldiği, eski Yeşilçam filmleriyle gösterilerek bu filmlerin değişen İstanbul’un belgesi olduğu vurgulanıyor.

Yeşilçam’ın emektar sanatçıları, sinema tarihçileri ve İstanbul araştırmacıları da görüşleriyle belgesele katkıda bulunuyor. Filmdeki mekân ile şimdiki mekân karşılaştırılarak, değişimin olumlu ve olumsuz yönleri, bahse konu mekânın en tanınmış yerinde tartışılıyor.

“Yeşilçam’ın Gözüyle İstanbul” belgeseli, www.istanbulkitapcisi.com adresinden 10 TL’ye temin edilebilir.

Dil: Türkçe 
Süre: 51 dakika
Yapımcı: Veysel Karani Önen
Yönetmen: Hüseyin Aydemir
Müzik: Serkan Akgün

Hiç yorum yok: