Sayfalar

4 Ocak 2015 Pazar

Haşim Kılıç, MHP'den aday mı olacak?

Onur Işık

Son dönemde Anayasa Mahkemesi başkanı Haşim Kılıç, hükümetin karşısında bir tavır içerisinde bulunması ile dikkat çekti. 22 Ekim 2007'de Tülay Tuğcu'nun yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilen Kılıç, görev süresinin dolmasına az bir zaman kala gündeme dair önemli bir aktör olarak ön plana çıkıyor.

13 Mart 2015 tarihinde başkanlıktan ayrılacak olan Kılıç, son dönemde seçim barajı tartışmalarıyla yine gündeme geldi. Aldığım duyumlara göre Kılıç önce seçim barajını kaldırmak yönünde bir tavır alacak, ardından da Haziran genel seçimlerinde milletvekilliğine adaylığını koyacak. Bir başka duyum ise Kılıç’ın milletvekilliği için Milliyetçi Hareket Partisi ile görüşmeler halinde olduğu.

Seçim barajı Türkiye için kritik bir konudur. Bu tartışmayı gündeme taşıyanların amacı demokratik bir kaygı değil. Çok seslilik, her kesimin mecliste temsil edilmesi önemli gelişmelermiş gibi görünse de işin gerçeği öyle değildir. Özellikle Avrupa bu konuda TBMM içerisinde çözümsüzlüğün artması, karar almadaki güçlükler nedeniyle seçim barajının kaldırılmasını destekliyor. Burada önemli olan nokta şudur:

Her kesim kendisini temsil edebilmeli ancak bu temsiliyet parça parça değil belli bir yapı altında sürdürülmelidir. Aksi takdirde çözümsüzlükler ve kaos dolu bir siyaset ile karşılaşmamız kaçınılmazdır.

Bu kaosu önlemek mi yoksa ona yelken açmak mı, Sayın Kılıç’ın yanıtlayacağı bu soru; kendisinin iradesi kadar vicdanı ile de baş başa kalacağı bir dönemi işaret ediyor.

Hiç yorum yok: