Sayfalar

12 Ocak 2015 Pazartesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Zeugma mozaiklerinin iadesi için başlattığı girişimlerini sürdürüyor

"Çingene Kızı"
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1960’lı yıllarda kaçak kazılar sonrası yurt dışına çıkarılarak satılan tarihî ‘Zeugma Mozaikleri’nin Türkiye’ye iade edilmesi için başlattığı teşebbüslerini sürdürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ABD’nin Ohio eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi tarafından ‘zemin süsü’ olarak kullanılan Zeugma Mozaikleri’nin iadesi için yaklaşık 3 yıldır mücadele ediyor. Daha önce Türkiye’ye iadeleri için ABD Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) da başvuran ancak yetkileri olmadığı gerekçesiyle yeniden üniversiteye yönlendirilen Türkiye, bu defa eserlerin iadesi için uluslararası kamuoyu oluşturmayı planlıyor.

UNESCO Başkanı Irina Bokova’dan “sanat eserlerinin iadesi konusunda Türkiye’ye destek vermesini isteyen” Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Bowling Green State Üniversitesi’ne 4’üncü kez yazılı başvuruda bulunacak.

Aktüel Arkeoloji Dergisi, kamuoyu oluşturmak için imza kampanyası başlattı. 25 bin imzanın hedeflendiği, yurtiçi ve yurtdışından da büyük destek alan kampanyada, 9 ayda 35 bin 655 imza toplandı. change.org’dan gerçekleştirilen kampanya sonrası hem uluslararası diplomasi trafiği yürütülmesi hem de hukukî mücadele başlatılması planlanıyor.

Milattan Sonra 2’nci ve 3’üncü yüzyıllar arasında yapıldığı bilenen, 20’nci yüzyılın sonlarında ise ABD’ye kaçırılan 12 parçalık Zeugma Mozaikleri’nin, Kültür Bakanlığı’nın teşebbüsleriyle 2015 yılı içinde topraklarına geri getirilmeleri hedefleniyor.

Önceki yıl “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”ne lâyık görülen Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenen “Çingene Kızı” mozaiği, müzenin yüksek sayıda ziyaret edilmesinde önemli bir paya sahip bulunuyor. Mozaik, Saç örgüleri, çıkık elmacık kemikleri sebebiyle “Çingene kızı” olarak adlandırılıyor.

Hiç yorum yok: