Sayfalar

7 Şubat 2015 Cumartesi

İTÜ TMDK’da Türk Müziği’nin “Bizans Müziği” olarak takdim edilmesi tepkilere sebep oldu

Bizans Müziği tanımı tartışılıyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Müziği Devlet Konservatuvarı (TMDK) Çalgı Bölümü, 10 Şubat’ta “Bizans Müziği” etkinliği düzenliyor. Prof. Dr. Nermin Kaygusuz ile Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu’nun düzenlediği etkinlik, saat 15.30’da İTÜ TMDK H Blok BİSED Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek. “Bizans Müziği” etkinliğinde Prof. Dr. Nermin Kaygusuz kemençe, Levent Güler ud, Caner Can ise kanun çalacak.

İTÜ TMDK’nın “Bizans Müziği” adı altında düzenlediği bu etkinlik, tepkilere de sebep oldu. Kendisi de İTÜ TMDK Çalgı Eğitimi Bölümü mezunu olan Mim Sanat Akademisi Ud hocası ve ebruzen N. Serhan Aytan, kişisel facebook sayfasında “İTÜ TMDK’ya açık mektup” başlığıyla kaleme aldığı bir bildiri ile “Bizans Müziği” etkinliğine tepkisini dile getirdi.

Aytan, okulun kuruluşunda emeği olan hocaların, 70-80 sene bu müziğin Bizans müziği olmadığına dair eserler verdiklerini kaydederek, ilgili makamların gerekeni yapmasını umduğunu belirtti. Aytan, şunları kaydetti:

Serhan Aytan
“Ne yapacağımı, ne düşüneceğimi ve nereye yazacağımı şaşırdım. Ne yapıyorsunuz orada? İTÜ TMDK'da Bizans müziği… Bu ne saçmalık, bu ne kepazelik?! Hiç mi bir şey düşünebilen kimse yok orada? O okul, senelerce kurulsun diye hocalarımızın canla başla çalışıp didindiği bir yer ve aynı hocalar, nerede ise 70-80 sene bu müziğin Bizans müziği olmadığına, ondan gelmediğine dair mücadele vermiş, kitaplar, makaleler yazmış insanlar. Bu ne hamakat?!. Şimdi orada ne olduğu belli olmayan, tamamen yunan oyunu (70’li yıllarda yanılmıyorsam Danimarka’da yaptıkları bir toplantıda Bizans müziğini hortlatacaklarına dair karar aldıkları bir yerde) mesnetsiz bir fikirden doğan müzik... Sadece bizim müziğimize de sahip çıkabilmek için uydurdukları bir tür... Ne olduğu belli değil ve bunun tanıtımı, tam da olmaması gereken yerde yapılıyor... Kendinize gelin! O unvanlarınıza dikkat edin, hakkını verin! Biraz okuyun! Hiçbir şey yapamıyorsunuz, sürekli okul geri gidiyor, hiç olmazsa değerlerimize sahip çıkmayı deneyin. Yapamayacaksınız ama bari denemeye çalışın... Biz de hiç olmazsa deniyorlar diye rahat bir nefes alalım sevgili arkadaşlar.... Umarım gereken, makam sahibi tarafından yapılır, daha fazla rahmetli hocalarımızın kemiklerinin sızlamasına müsaade edilmez. Aksi taktirde bu iş hamakattan hainliğe doğru gidiyor...”

Serhan Aytan, ismini vermediği ve “Çok kıymetli bir arkadaşım” diye nitelendirdği bir kişinin de aynı konuda şunları kaleme aldığını kaydetti:

 TMDK’da Bizans Müziği 

TMDK, Türk Müziği’nin öğretimi için devlet tarafından -Türk Müziği eğitiminin yasaklanmasından 50 yıl sonra- kurulabilmiş bir okuldur. Bu okulun hem tarihi bir misyon olarak hem de Türk Müziği’nin uluslararası tanıtımı açısından yapması ve sahip olması gereken vizyon çok önemlidir. Çünkü Türk Müziği dediğimiz zaman sadece belli bir seçkinci zümrenin sahip çıktığı müzik değil ama halk müziğinden divan müziğine, askerî müzikten çoksesli müziğe, folklorik değerlerden Türk dünyasının sahip olduğu müziklere kadar araştırma ve icra sahası olması düşünülür.

Türk müziği, sadece Anadolu coğrafyasının dinlediği bir müzik olmayıp, Balkanlardan Kuzey Afrika, Orta Doğu’dan Orta Asya’ya kadar hüküm süren bir kültürün adıdır. Bugün dünya üstünde Türk müziğinin, değerli Türk müziği sanatçıları tarafından önemli bir temsil gücü vardır. Ancak yüzyıldan beri gelen Türk müziğinin Bizans kökenli bir müzik olduğu iddiası tamamen gülünçtür. Bu iki müzik arasında makamsal olarak bir takım bağlar kurmak isteyenler, Farabi’nin bu anlamda yazmış olduklarını açıp okumamış cahillerdir. Bu tatlısu cahilleri tamamen kendi makam ve hüküm sahalarını korumak amacıyla Bizans müziği adı altında seminerler vs. düzenlemekte ve bunu Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın altında bütün aleme duyurmaktadırlar. TMDK’nın yöneticileri de bu işbirliğine çanak tutmakta ve Bizans Müziği’ni TMDK altında yaşatmaya devam etmektedirler. 

Sizce hangisi doğru? Müzik mi Bizanslı yoksa TMDK mı?

(Radyo Muhabir)

Hiç yorum yok: