Sayfalar

29 Temmuz 2015 Çarşamba

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın:
İlçeyi açık hava müzesi hâline getireceğiz

Osman Sargın
Bursa’nın İznik İlçesi’nin Belediye Başkanı Osman Sargın, ilçe merkezinde 50 dönümlük bir alanı kamulaştırarak, İznik’e ev sahipliği etmiş olan 5 medeniyetin yer altındaki değerlerini ortaya çıkarıp, İznik’i adeta bir açık hava müzesi hâline getirmek istediğini söyledi. Başkan Sargın, şu açıklamada bulundu:

“Bunun en büyük katkısı ise turizm gelirlerinin artması olacaktır. Bu bağlamda vatandaşlarımızın gelir seviyesi de artacaktır. İznik’in merkezine yeni konut yapılmayacak. Burada verdiğimiz imar onaylarında da buna dikkat ediyoruz. Merkezde hedef nüfusumuz en fazla 50 bin ve bunu korumaya çalışacağız. Bu konularda afaki davrandığımız durumda İznik’in doğasını bitirmiş oluruz. İznik’in sanayi şehri olma şansı yok. İznik, tarım ve turizm şehri olacak.”

Osman Sargın, Yeni Marmara Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımızın da bu konuda bizlere destek olması ve bu kamulaştırmaları kendilerinin istemesi gerekir” diye konuştu.

Osmanlı Evleri projesi

İznik TOKİ’nin yanı başında yapılması planlanan Osmanlı Evleri projesi ile orta gelirli aileleri ev sahibi yapacaklarını söyleyen Başkan Osman Sargın, 80 ile 110 metrekare arasında 2+1 ve 3+1 şeklinde TOKİ tarafından inşa edilecek evlerin İznik’e yeni bir tarihi doku kazandıracağını söyledi. Evlerin Osmanlı mimarisi üslûbu ile inşa edileceğini belirten Sargın, bu konuda şu bilgileri verdi:

“Osmanlı Evleri projesi ile birlikte ilçemize kendi kültürümüzü yansıtan ve fizikî dokuyu bozmayan en fazla 2 ya da 3 katlı olacak şekilde yapılar inşa edilecek. Bu evlerin çevresi sosyal donatı alanları ve kendine özgü cami projesiyle de çevrelenecek. Başvurular sonrası kura usulü ile ev sahipleri belirlenecek. Evlerin ortalama fiyatları metrekare başına bin TL olacak. Projelerin gerçekleşmesi için tek engel, belediye meclisimizin onayı. Onu da Eylül ayında gerçekleştireceğimiz meclis toplantısında onaydan geçirmeyi planlıyoruz.”

Vapur seferleri yanlış anlaşıldı

Geçtiğimiz ay başlatılan Orhangazi-İznik arası vapur seferlerinin basında kamuoyuna yanlış anlatıldığını ve vapurun göle indiriliş amacının turizm olduğuna dikkat çeken Osman Sargın, şunları söyledi:

“Akşemseddin vapurunun asıl amacı İznik-Orhangazi arasında turistik gezi düzenlemekti. Ancak bu durum medyaya ve kamuoyuna yanlış lanse edildi. Şu anda yoğun bir talep söz konusu değil. Asıl amaç, İznik Boyalıca ile Orhangazi Göllüce arasında İznik Gölü’nün doğal güzelliğini insanlara vapur seferleri düzenleyerek yaşatmaktı. Bu noktada Ağustos ayından itibaren artık tur niteliğinde gezinti yapılacak. Ayrıca gezilerimizi restoranı olan daha modern bir gemide yapacağız.”

Bazilika’nın gizli öyküsü

Son dönemlerde adını gölde bulunan tarihî bazilika ile dünyaya duyurmayı başaran İznik’in bu konuda da yeni bir turizm potansiyeli oluşturduğunu vurgulayan Sargın, bazilika efsanesini şöyle anlattı:

“İsa’dan sonra üç yüzlü yıllarda 9 yaşında bir çocuk, Hz. İsa’yı rüyasında görür. İsa ona der ki, ‘Uyandığında bir güvercin göreceksin ve o seni nereye götürürse sen de onun peşinden git’. Çocuk, uyandığında bir bakar ki, penceresinde bir güvercin. Rüyası gerçek olmuş. Çocuk, güvercinin peşine düşerek evinden ayrılır. Güvercin, çocuğu Uludağ’ın eteklerine götürür ve orada 10 yıl süreyle bir mağarada birlikte kalırlar. 10 yıl sonra Hz. İsa, yeniden çocuğun rüyasına gelir ve bu sefer şöyle der: ‘Sen buradaki süreni tamamladın. Artık İznik’e git ve orada Hıristiyanlık dinini tebliğ et. Daha sonra çocuk, güvercinin yol göstermesiyle İznik’e gelir ve misyonerlik çalışmalarına başlar; ancak Roma yönetimi, bu durumu öğrenince çocuğu öldürtür. Aradan geçen 20 yıllık süre zarfında Roma İmparatorluğu, Hıristiyanlığı resmî din olarak kabul edince, çocuğun anısını yaşatmak için İznik’e bu bazilika yaptırılır.”

Bazilika akvaryuma alınacak

Bin 500 metrekarelik alan üzerine kurulmuş olan bazilikanın son durumu hakkında da bilgiler veren Başkan Sargın, bazilikanın bir deprem esnasında tamamen çöktüğünü söyledi. Sargın bu konuda şu açıklamada bulundu:

“İlk etapta etrafını suya dayanıklı camla çevirerek akvaryum şeklinde turizme açmayı planladık; ancak bu hususta başka bir projemiz daha var. Bu proje ile bazilikanın içindeki suyu boşaltarak, insanların girip gezeceği yine suya dayanıklı kapalı bir cam ile çevrelenmiş bir çalışma daha düşünüyoruz.”

Göl kirliliği sona erecek

Daha önceki dönemde alt yapının eksik olması sebebiyle ilçedeki kanalizasyon ve ziraî pisliklerin göle aktığını ve bu sebeple gölde pislik oranının arttığını söyleyen Başkan Sargın, şunları söyledi:

“Şu anda yaptığımız altyapı çalışmaları sonucunda ziraî atıkların göle akıtılmasını en kısa sürede bitireceğiz. Aynı zamanda kanalizasyon sistemini tamamladık ve bu eksiklikten kaynaklanan pisliği de ortadan kaldırdık. Bunun dışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da İznik Gölü’nün temizlenmesi için çalışma başlattı. Bizler de İznik Belediyesi olarak gölü besleyen akarsuları kirleten işletme ve vatandaşlara da ağır cezalar uygulayarak caydırıcılık etkisini kullanacağız. İznik Gölü’nün geleceğini kurtarmak adına şu anda her şeyi yaptık.”

Piknikçileriden çevre maliyeti alınacak

Hafta sonları 10 bine yakın turistin ilçeye geldiğini ve bunların büyük bir kısmının piknik tarzında gezi düzenlediğini aktaran Sargın, “İlçemize yaz sezonunda özellikle hafta sonları sadece merkezde 10 bine yakın turist geliyor. İznik’in bütününü ele aldığımızda ise bu rakam 30 bine kadar çıkabiliyor. Bu kadar turistin bölgemize vermiş olduğu bir çevre maliyeti var. Özellikle piknikçilerin etrafa bırakmış oldukları pislikler, belediyemize artı bir yük. Bu yükü gidermek adına ilçemize gelen misafirlerimizden piknik düzenleme ya da turistik mekânları gezme konusunda 1 TL gibi asgarî düzeyde bir ücret talep edilecek” diye konuştu.

İznik’e değer katacak yeni projeler

İznik’te bir çalışma yapmanın en az 6 ay aldığını söyleyen Sargın, yakın zamanda hayata geçirilecek olan projelerin sosyal faaliyet alanlarını genişleteceğini söyledi. Göl Sahil Düzenlemesi Projesi’nin önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarılacağını söyleyen Başkan Sargın, bununla birlikte Ayasofya’nın yan tarafında bulunan şadırvanın yeniden düzenleneceğini ve  Abdülvahap’ta ay yıldız şeklinde olacak bir projeyi kısa sürede tamamlamayı planladıklarını söyledi. Mahallelerde de sosyal hayatı güçlendirmek için konak projelerine de ağırlık verileceğini belirten Sargın, öncelikli olarak pilot bir mahallede bu konuda bir çalışma yaparak konunun detaylandırılmasının ardından genele yayacaklarını söyledi.

(Kaynak: www.marmaragazetesi.com)

Hiç yorum yok: