Sayfalar

29 Temmuz 2015 Çarşamba

Türkiye’nin lavanta bahçesi Kuyucak Köyü

Türkiye'de üretilen 105 ton lavantanın 98 tonu Kuyucak Köyü'nden elde ediliyor
Türkiye’deki lavanta üretiminin % 93’ü, Isparta’nın Keçiborlu İlçesi’ne bağlı Kuyucak Köyü’nde yapılıyor.

İlk kez 1960’lı yıllarda köylülerin “kıraç araziler boş kalmasın” düşüncesiyle, gül yetiştirmekten arta kalan zamanlarda lavanta üretimine başladıkları köyde, ​bugün yılda 98 ton lavanta üretiliyor. Bu özelliğiyle Kuyucak Köyü, “Türkiye’nin lavanta bahçesi” olarak nitelendiriliyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun 2013 yılı verilerine göre, Türkiye lavanta üretimi 105 ton civarında. Böylece Kuyucak köyü, tek başına Türkiye lavanta üretiminin yüzde 93'ünü sağlıyor.

Kuyucak Köyü muhtarı Mehmet Aydemir, lavantanın gıda, temizlik ve kozmetik alanlarında talep edilen bir ürün hâline geldiğini, bu durumun da köydeki lavanta üretim alanlarının artmasında etkili olduğunu söylüyor.

Köyde bin 700 dekarlık alanda lavanta ekiminin yapıldığını anlatan Aydemir, “Daha önce köyümüzde birincil uğraş gül idi. Ancak gül üretimi zahmetinden dolayı artık fazla tercih edilmiyor. Aynı zamanda lavanta, gülden daha fazla gelir getirir oldu. Bu sebeple gül ekim alanları giderek azalırken, lavanta ekim alanları artıyor” dedi.

Köydeki her ailelerin lavanta üretimi yaptığını belirten Aydemir, lavantanın kilogramının 12 liradan satıldığını kaydetti.

Kuyucak Köyü
Kuyucak Köylüleri

(Kaynak: www.tarimtv.gov.tr)

Hiç yorum yok: