Sayfalar

11 Şubat 2015 Çarşamba

“Minyatür Sanatçıları”, minyatür baskılı
iPad kapakları üretmeye hazırlanıyor

Taner Alakuş'un fırçasından minyatür baskılı iPad kapakları 
Geleneksel Türk-İslâm sanatlarından minyatür, Taner Alakuş’un fırçasından, gündelik hayatımızın vazgeçilmez unsurları hâline gelen teknolojik ürünlere de taşınıyor.

“Minyatür sanatçılarını bir araya getirmek, minyatür sanatını daha fazla insana ulaştırmak, bu sanata dair farkındalığı artırmak ve sanatçıların daha büyük kitlelere ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla” kurulan www.minyatursanatcilari.com isimli web sitesi, minyatür baskılı iPad kapakları üretmeye hazırlanıyor.

Teknolojik ürünlere minyatür kapakları

Taner Alakuş minyatür çalışırken
Geleneksel sanatlarımızdan minyatür, minyatür sanatçısı ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Taner Alakuş’un çizgileriyle, gündelik hayatımızın vazgeçilmez unsurları hâline gelen teknolojik ürünlere de taşınıyor.
www.minyatursanatcilari.com, Taner Alakuş’un çizdiği bazı minyatürleri, iPad kapağı olarak tasarladı. Tasarlanan ürünlerin bir süre sonra web sitesinin “Mağaza”sında satışa sunulacağı belirtiliyor.

Taner Alakuş kimdir?

Sanatçı, 1966 yılında Ankara’da doğdu. 1982 yılında Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Tezhip Ana Sanat Dalı’na girip 1986/87’de bu bölümden mezun olan sanatçı, yine aynı üniversitede Yüksek Lisans yaptı.

Üniversitede, tezhip sanatında Yrd. Doç. Dr. Tahsin Aykutalp’den ders aldı.

Taner Alakuş'un
minyatürlerinden
Mezun olduktan sonra figür çalışmak kendisine daha cazip geldi ve minyatür sanatı ile ilgilenmeye başladı. Bu sanatta yine MSÜ öğretim üyelerinden Yakup Cem hocadan ders aldı.

Hâlen aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak ders vermekte, aynı zamanda “Sanatta Yeterlik Programı”na devam etmektedir.

Sanatçının esas dalı tezhip olmasına rağmen, okul yıllarında müzelerde, derslerde klasik minyatürleri görmesi, bu sanata yönelmesinde ilk adımdır. Bu sanatın tezhip sanatı gibi katı kurallarla çerçevelenmemesi ve günümüze rahat uyarlanması onun bu sanata yönelmesini sağladı. Sanatçı minyatür sanatının ülkemizde hak ettiği yerde olmadığını, diğer Türk sanatlarında olduğu gibi modern sanatların gölgesi altında ezildiğini düşünüyor. Hatta çoğu insanımızın bu sanatların ismini bile duymadığına şahit olmuş ve çok üzülmüş.
Bu sanatı insanımıza tanıtmak, daha da ötesinde Avrupalı insana değişik bir sanat tadı olarak sunmak için bu misyonu üstlenmiştir.

Çalışmalarını hâlen kendi atölyesinde sürdürmektedir.

2010 yılında Kariye Müzesi’nin yanında açtığı “Taner Alakuş Minyatür Atölyesi”nde sergiler düzenleyerek ve minyatür eğitimi vererek, çalışmalarına devam etmektedir.

(Radyo Muhabir)

Hiç yorum yok: