Sayfalar

19 Ocak 2015 Pazartesi

Türk tiyatrosu tarihi biyografisi hazırlanacak

Abdurrahman Şen
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, arşivden ortaya çıkan 10 civarında kaynak eserin kitaplaştırılacağını, ardından da bir tiyatro tarihi biyografisi hazırlanacağını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, “Kulis Tiyatro” dergisinin Yayın Koordinatörü Gülcan Tezcan’a verdiği mülâkatta, tiyatro alanında sürdürdükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Gazetecilik dönemindeki ilgisinin yanı sıra, görevi gereği de tiyatroya olan sevgi ve saygısının sonucu olarak, Şehir Tiyatrolarının tarihine yakışacak bir atmosfere kavuşmasının en büyük dileği olduğunu belirten Abdurrahman Şen, bir süredir Yorgun Savaşçı ve Küçük Ağa’nın birlikte sahnelenebilmesi için bir arayış içinde olduklarını kaydetti. Şen, “Sonuç alındığı takdirde, bu iki önemli eseri aynı dönemde sahnelemek, tarihsel bir ihtiyaç gibi geliyor. Özellikle tehcirin, Çanakkale’nin, Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yıllarını idrak ettiğimiz şu dönemde” diye konuştu.

Şehir Tiyatrosu kütüphanesi ve arşivini dijital ortama aktarma çalışmalarına da temas eden Şen, bu konuda şunları söyledi:

“Bir yıllık bir çalışmayla Muhsin Hocanın veya başka bir hocamızın, bir yönetmenimizin oyuncusuna yazdığı pusulaya kadar, arşivde bulunabilen -bunu özellikle ifade ediyorum- ne kadar obje ve materyal varsa, bunları dijital kayda aldırıp, bundan sonra araştırmacıların, bu konuda bilgi, belge arayanların rahatlıkla ulaşabileceği, çağdaş, güncel, yararlı bir hâle getirdik.”

Kulis Tiyatro'nun 2. sayısı
Tiyatronun hafızasının canlanması, güçlenmesi ve bunların topluma mal edilebilmesi için, arşivden ortaya çıkan 10 civarında kaynak eserin kitaplaştırılacağını belirten Şen, ardından da bir tiyatro tarihi biyografisi hazırlanacağını söyledi. Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir ansiklopedi gibi geniş çaplı, tiyatroya emek vermiş her ustanın mutlaka anlatıldığı bir çalışma olacak. Böyle bir çalışmaya şiddetle ihtiyaç var. Dünya tiyatro tarihi kitaplarına baktığımızda, Türk tiyatrosunun ya yazılı olmadığını, ya da çok kısa bölüm olduğunu görüyoruz. Bu konuda yazılan makale veya geniş çaplı tebliğlerde Türk tiyatrosunun daima çok küçük yer aldığını görüyoruz. Bu, bizim için bir eksiklik. Onun için, Türk tiyatrosunun tarihsel seyrini, Orta Asya’dan bugüne getirdiği zenginliği ve deneyimi günümüze kazandıracak araştırma ve çalışmalarımız, laboratuvar çalışmalarımız söz konusu. İnşallah, birkaç yıl sonra bunların sonuçlarını görmeye başlayacağız.”

Abdurrahman Şen, tiyatro oyunu metni yazma yarışmasının devam edeceğini de kaydetti.

Hiç yorum yok: