Sayfalar

24 Mart 2015 Salı

Dr. Müjdat Uluçam: Her müctehid âlimdir ama her âlim müctehid değildir

Dr. Müjdat Uluçam
Kültür A.Ş. Kültür Etkinlikleri Müdürü Dr. Müjdat Uluçam, İlim Yayma Cemiyeti Muğla Şubesi’nin davetlisi olarak, 20 Mart Cuma akşamı, cemiyetin seminer salonunda “Din ve Medeniyet” başlıklı bir konferans verdi.

Dr. Müjdat Uluçam, konferansında, akıl, haber-i sâqdık ve havâs-ı selime (beş duyu) olarak sıralanan “İslâm’da bilgi kaynakları” üzerinde durdu. Uluçam, bu çerçevede, ilham ve rüyanın bilgi kaynağı olup olmadığı meselesine de değindi. Ardından din, mezhep, tarikat ve cemaat kavramlarını irdeleyerek, aralarındaki farklara temas etti.

Tarikatlerin günümüzden geçmişe doğru bir silsile esası üzerine inşa edildiğini, cemaatlerde ise böyle bir silsile esasının bulunmadığını belirten Uluçam, gerek itikadî gerekse fıkhî mezhep kurucularının müctehid olarak nitelendirildiğini; dolayısıyla her müctehidin âlim, fakih, müfessir olabileceğini, ancak her âlimin ya da fakihin müctehid addedilmediğini söyledi. Uluçam, Kur’ân ve sünneti anlamada akıl ön planda iken, tarikatlerde ise akıldan ziyade irfânın esas alındığını kaydetti.

Uluçam, sözlerini şöyle tamamladı: “Gençler, size tavsiye olarak sermaye biriktirin demeyeceğim; bilgi biriktirin, sevgi biriktirin.”

"Din ve Medeniyet" konferansından
Muğla Üniversitesi’nin değişik bölümlerinden öğrencilerin iştirak ettiği ve interaktif bir formatta gerçekleştirilen konferans, soru-cevap kısmıyla sona erdi.

İlim Yayma Cemiyeti Muğla Şubesi Başkanı Ayhan Balcı, konferansın sonunda yaptığı değerlendirme konuşmasında, Dr. Uluçam’ın konferansının olumlu etkisine işaret ederek, “Sayın Hocam, yaklaşımları ve tespitleriyle düşünce dünyamızda yeni ufuklar açılmasına sebep oldu” diyerek, katılımından dolayı kendisine teşekkür etti.

(Radyo Muhabir)

Hiç yorum yok: