Sayfalar

28 Ocak 2015 Çarşamba

Taha Toros’un arşivi dijital ortama aktarılıyor

Taha Toros
Belge toplamayı, “Tanrı, arşiv hastalığına yakalananları kurtarmasın!..” diyecek kadar çok seven Türk kültür tarihi araştırmacısı, yazar Taha Toros’un kişisel arşivi, dijital ortama aktarılıyor.

İstanbul Şehir Üniversitesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hazırlanan “Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği” projesi kapsamında, Türk kültür tarihi araştırmacısı, yazar Taha Toros’un kişisel arşivini dijital ortama taşıyor.

26 Ocak 2012’de hayatını kaybeden ünlü araştırmacının, 100 yıllık hayatı boyunca titizlikle biriktirdiği belgelerden oluşan arşivi, araştırmacıların hizmetine sunulacak.

İstanbul Şehir Üniversitesi’nden verilen bilgiye göre arşiv; binlerce fotoğraf, resim, kişisel not, kupür, mektup, kartpostal ve belgenin yanı sıra, çok sayıda Osmanlıca ve Türkçe kitaptan oluşuyor.

85 bin belge, 6 bin kitap ve 10 bin fotoğraftan oluşan arşivin üniversiteye kazandırılmasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tarihçi kızı Sefure Özokur ile Taha Toros’un oğlu Kâmil Toros’un önemli katkıları olmuş.

Taha Toros’un torunu Zeynep Toros, dedesinin daha eski tarihlerde yayınlanmış kitaplarının yeniden basılması için birtakım çalışmalar başlattıklarını ve başarılı olmayı umud ettiklerini söylüyor.
Fuat Köprülü ve Kemal Karpat’ın arşivleri de İstanbul Şehir Üniversitesi’nde bulunuyor.

Allah bu hastalığa şifa vermesin!

Toros, vefatına kadar çalışmalarını sürdürüyordu
Taha Toros, arşiv sevdasını “Mazi Cenneti-1” adlı kitabında şu cümlelerle özetliyor:

“Arşiv oluşturmak, özellikle ülkemizde nadir yetişen biyograf olmak, bibliyografyada uzmanlık kazanabilmek, yararına yürekten inandığım, kültür zenginliklerindendir. Yaşamım boyunca bunu yapmaya çalıştım. Aslında bu konularla ölesiye uğraşmak, tedavisi mümkün olmayan bir hastalık gibidir. Bugün kanserin bile tedavisi mümkün. Ama ‘arşiv’ hastalığının tedavisi yok!.. Ne diyelim, Tanrı, bu türden hastalığa yakalananları kurtarmasın!..”

Bütün yakınlarını Şubat ayında kaybettiği için, Şubat ayında evine kapanıp, “Başıma ne gelecekse evimde gelsin” diyen Taha Toros, Şubat ayına 5 gün kala, 100 yaşında vefat etmişti…

(Radyo Muhabir)

Hiç yorum yok: