Sayfalar

18 Aralık 2014 Perşembe

Prof. Dr. Faruk Beşer: “Diriliş” dizisinde de
“Şefkat Tepe”deki gibi absürd sahneler var

Prof. Dr. Faruk Beşer
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Beşer, TRT 1’de 2 bölümü yayınlanan yeni televizyon dizisi “Diriliş-Ertuğrul” dizisini dinî bakımdan eleştirdi. 

Prof. Beşer, yakın geçmişte, Hz. Muhammed’in ruhaniyetinin gelip bir kamyona binerek aracı kullanmaya başlaması şeklindeki tasvirleri sebebiyle büyük tepkilere sebep olan “Şefkat Tepe” dizisindekilere benzer “absürd” görüntülerin “Diriliş” dizisinde de yer aldığını ileri sürdü. Bu konudaki düşüncelerini twitter sayfasında takipçileriyle paylaşan Beşer, “Millî din olarak, din bulaştırılmış kültür mü dayatılıyor? (…) Din, kültür değildir” diye yazdı. Beşer, şunları kaydetti:

Şefkat Tepe’dekine benzer görüntüler var

“Bana Diriliş’i izlettiler, zorla. Peygamber’in indirilmesine benzer absürd sahneler var. Ertuğrul zamanında din bu kadar bozulmuş olamaz. İmam Rabbani gibi sağlam sûfiler bile çalgı eşliğinde zikir yapmanın haram olduğunu, insanların önünde eğilmenin şirk olacağını söylüyorlar. Aynı anda Diyanet kanalında Mevleviler eğiliyor. Dirilişte bir garip sûfiler… Millî din olarak, din bulaştırılmış kültür mü dayatılıyor?

Müzik eşliğinde zikir ya da ibadet yapılamaz

Allah’ın şeriatından azıcık bilgisi olan herkes, müzik eşliğinde zikir ya da ibadet yapılamayacağını bilir. Ney de olsa, def de olsa. Def ya da ney gibi müzik aletlerinin meşru kullanılışları olabilir, bu ayrı bir şey; ama ibadet ve zikir olarak yapılamaz. Din, kültür değildir. Mevlâna ne kadar büyük, onu Allah bilir. Biz, hakaret etmeyiz; ama şeriatın bir delili olmadığı açık. Yani onu da şeriate vurarak değerlendiririz.”

(Radyo Muhabir)

Hiç yorum yok: