Sayfalar

11 Mayıs 2013 Cumartesi

Sait Faik, Çayır Sokak 15 numarada


Burgazada dediğinizde edebiyatseverlerin akıllarına hemen bir isim gelir: Sait Faik. Öyle ise güzel bir haberimiz var. Ömrünün uzun bir bölümünü burada geçiren ve pek çok yapıtını burada kaleme alan Sait Faik, bundan böyle Burgazada’da kalıcı bir yere sahip: Sait Faik Müzesi.

Yıllarca üzerinde çalışılan müze, Darüşşafaka Cemiyeti’nin 2009 yılından bu yana sürdürdüğü restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, 11 Mayıs günü ziyarete açıldı. Darüşşafaka Cemiyeti ve Adalar Belediyesi işbirliği ile düzenlenen Sait Faik’i anma etkinliğinin ardından müzenin açılışında bu yılki Sait Faik Hikâye Armağanı’nın sahibi, Sine Ergün de bir konuşma yaptı. Törende Burgazadalı tiyatro sanatçı Tilbe Saran, Sait Faik’in “Projektörcü” öyküsünün okumasını yaparken, Darüşşafakalı öğrenciler de yazarın “Hişt hişt” öyküsünü flüt ve gitar eşliğinde yorumladı.

Sait Faik’in hastalandığı 1945’ten sonra zamanının büyük kısmını geçirdiği ve birçok öyküsünü kaleme aldığı Çayır Sokak, 15 numaradaki evinde açılan müzede Sait Faik’ten izler taşıyan eşyalar ile fotoğraflar, mektuplar, belgeler, kartpostallar ve kitapları bulmak mümkün. İstanbul’un keşmekeşinden bir vapur uzakta...

Yazar Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamına tanıklık etmiş eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları, eserlerine konu olan sayısız hatırasının izlerini taşıyan nice eşya ve belgeyi ziyaretçileriyle buluşturan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, ilk olarak 22 Ağustos 1959 tarihinde açıldı.

1964 yılından itibaren Darüşşafaka Cemiyeti’nin sorumluluğunda yoluna devam eden Müze, açıldığı günden bu yana ülkemizin en fazla ziyaret edilen müze evlerinden biri oldu.

Darüşşafaka Cemiyeti tarafından 2009 yılında güçlendirme, restorasyon ve konservasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Müze, 11 Mayıs 2013 tarihinde yenilenmiş yüzü ve çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden konuklarını ağırlamaya başladı.

Hiç yorum yok: