Sayfalar

20 Temmuz 2015 Pazartesi

Siirt’in bayramlık yemek kültürü

Siirt yemek kültürü yaşatılmaya çalışılıyor
Siirt kültüründe bayram yemeği olarak kaburgadan hazırlanmış et ve tereyağı dökülmüş pilav, hoşaf, mevsime göre sebzeli yemek ve tatlı olarak sarı burma geleneği, yaşatılmaya çalışılıyor.

Siirt’in eski bayram geleneğinin halen devam ettiğini belirten Çevre ve Kültür Araştırma Vakfı (ÇEKÜL) Siirt Temsilcisi Ayhan Mergen, bu kültürün halen yaşatılmaya çalışıldığını söyledi. Mergen, şunları söyledi:

“Özellikle bayramın birinci gününde ailenin yetişkin erkekleri bayram namazına gider, kadınlarda yerel tabirle ’ğedetil id’ yani geleneksel bayram yemeği olarak, etli pilav, hoşaf mevsime göre sebzeli yemek ve tatlılardan da sarı burma yemeği yapardı. Bazen de yemek çeşitlerinden hindi eti de yapılırdı. Evden yoksul ailelere dağıtılan yemek çıkmadan sofra kurulmazdı. Erkekler bayram namazı sonrası sünnete uygun olarak mezarlık dönüşü tüm aile bireyleriyle sofraya otururlardı. Bayram yemeği sonrası aileden başlayan bayramlaşma, dost ve akraba ziyaretiyle devam ederdi. Bu gelenek, bayramın birinci gününden başlayarak üçüncü güne kadar devam ederdi. Bu kültür halen de devam ediyor.”

Siirt Ürünleri Araştırma Derneği Başkanı Vehip Emrah ise, özü paylaşma ve dayanışma olan bayramlarda, hazırlanan yemeklerin bayramlaşmak için gelen ziyaretçilere ikram edildiğini söyledi. Emrah, şu bilgileri verdi:

“Kadınlar arife günü sabahlara kadar yemekler hazırlardı. Bizzat elleriyle hamuru hazırlayıp kırdığı cevizleri ezdirip baklava yaparlardı. Çocuklar gibi büyükler de önceden bayramlık elbiseler alırdı. Küçükler başuçlarında saklardı. Ayrıca isteğe göre bazı aileler, dolma ve perde pilav yemeği de yaparlardı. Bayramın birinci ve ikinci günleri önceden vefat edenlerin yakınları ziyaret edilir orada toplanır, bir kez daha acılar paylaşılırdı. Maalesef bu geleneği şu an sürdüren çok az aile bulunuyor.”

(Kaynak: www.milliyet.com.tr)

Hiç yorum yok: