Sayfalar

15 Temmuz 2015 Çarşamba

Hıdırlık Tepesi’nde bayram namazı geleneği

Hıdırlık Tepesi'nde bayram namazı
Safranbolu Belediyesi, geçmişteki bir geleneği yaşatmak amacıyla, Ramazan Bayramı namazının Hıdırlık Tepesi’nde de kılınacağını duyurarak, Safranbolu halkını bayram namazı için Safranbolu’yu bütünüyle gören Hıdırlık Tepesi’ne davet etti.

Belediyenin web sitesinde yayınlanan duyuruda, geçmiş yıllarda bayram ve Cuma namazlarının Hıdırlık Tepesi’nde kılındığı; kervanların buradan geçişleri namaz saatlerine denk geldiğinde, kervandakilerin namazlarını burada eda ettikleri, yağmur dualarının da bu tepede edildiği hatırlatıldı.

Hıdırlık Tepesi'nde bayram namazı
Yapılan çağrıda, “Eskileri yad etmek, bayramı Safranbolu’nun en güzel yerlerinden birinde karşılamak için tüm Safranbolulu hemşerilerimizi bayram namazını Hıdırlık Tepesi’nde kılmaya davet ediyoruz” denildi.

Bayram namazının ardından cemaate şerbet ve simit ikram edilecek.

(Fotoğraflar, bayramdan sonra eklenmiştir.)

Hıdırlık Tepesi

Hıdırlık Tepesi, Osmanlı’nın Safranbolu’ya geldiğinde konuşlandığı yer olarak bilinmektedir. Açık namazgâh olarak da kullanılmış olan Hıdırlık Tepesi’nde bayram namazları kılınmış ve hıdırellez kutlamaları yapılmıştır.

Hıdırlık Tepesi üzerinde Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın Türbesi, iki namazgâh, Hıdır Paşa’nın mezarı ile Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman’ın anıt mezarı ve iki namazgâh bulunmaktadır.

Orhan Gazi döneminde yaşamış olan Şehzade Gazi Süleyman Paşa’nın kumandanlarından Hıdır Bey’in türbesi, Hıdırlık Tepesinde bulunmaktadır. Burada iki türbe daha bulunmaktadır. Bu türbeler, Rumeli’de Köstendil Sancağı Kaymakamı iken geçirdiği bir koğuşturma sonunda 1843 yılında Safranbolu’ya sürgün edilen Hasan Paşa ile Şeh-ületıbba Dr. Ali Yaverataman’a aitir (1868-1955). Hıdırlık Tepesi, Eski Safranbolu’yu tepeden bütünüyle görmesi dolayısıyla seyir terası olarak turistler tarafından büyük ilgi görmektedir.

(Ma'lûmat-ı Vataniyye)

Hiç yorum yok: