Sayfalar

3 Şubat 2015 Salı

Kitap Şifahanesi, yaralı kitaplara deva oluyor

Kitap Şifahanesi
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in talimatıyla, Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından kurulan ve Türkiye’de alanında bir ilk olan Kitap Şifahanesi, kültürel mirasımızın bir parçası olan yazma eserlerimizi korumak amacıyla faaliyet gösteriyor.

Kitap Şifahanesi, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Süleymaniye Külliyesinin Süleymaniye Medreseleri bölümünde, Sani medreselerin yanında inşa edilmiş olan ve eskiden kadın doğum evi olarak kullanılan binada hizmet veriyor.

Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Süleymaniye Külliyesi’nin en büyük birimlerinden biri olan Süleymaniye Medresesi’nin inşası, külliyeyle birlikte 1557’de tamamlanır. Medreseler, caminin doğu ve batı yönlerinde, dış avlu duvarlarına paralel olarak uzanır. Batı yönünde Evvel Medresesi, Sani Medresesi, Sıbyan Mektebi ve Tıp Medresesi, doğu yönünde ise Rabi Medresesi ve Salis Medresesi yer alır. Darülhadis Medresesi ise caminin kıble yönünde ve İstanbul Üniversitesi bahçe duvarına paralel olarak uzanır.

Günümüzde Süleymaniye Medreseleri, 2010 yılında kurulan Türkiye’deki diğer yazma eser kütüphanelerinin de bağlı bulunduğu Türkiye Yazma Eserler Kurumu başkanlığına ve 1927 yılında kurulmuş olan Süleymaniye Kütüphanesi’ne hizmet veriyor.

İlk olarak 1946 yılında Sani medreselerin yanında inşa edilmiş olan kadın doğum evinin ise 2014 yılında restorasyonu tamamlandı ve Kitap Şifahanesi ve Arşiv Daire Başkanlığı olarak hizmet vermeye başladı.

Kitaplar bir doktor şefkatiyle onarılıyor
Evrensel prensipler çerçevesinde titizlikle çalışan personeli ile Türkiye’de bir ilk olan Kitap Şifahanesi, kültürel mirasımızın bir parçası olan yazma eserlerimizi korumak için üstün gayret gösteriyor. Şifahanede konservatörlerin, yazma eser uzman / uzman yardımcılarının ve teknik personelin çalışma alanları uluslararası standartlar dikkate alınarak oluşturuldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, daha önce yaptığı bir konuşmada, “Bana derseniz, ‘Bakanlığınız süresince yapmak istediğiniz en önemli iş nedir?’, bir gün bu görevden ayrıldıktan sonra arkamdan ‘Yazma eserlere hakkıyla hürmet ve hizmet etti’ desinler, bu bana yeter. Yazma eserlere hakkıyla hizmet ve hürmet etmek için elimden geleni yapacağım” demişti.

Hiç yorum yok: