Sayfalar

17 Aralık 2014 Çarşamba

Rusya’da neler oluyor?

Ruble / Dolar
Onur Işık

Rusya’da 1998 yılından bu yana en büyük finansal kriz yaşanıyor. 48 saat içerisinde Rus para birimi Ruble büyük değer kaybetti. Faiz oranları yüzde 6,5 arttı. Rusya Merkez Bankası başkanı Elvira Nabiullina “Ulusal para birimimizde sert bir düşüş yaşıyoruz, bunun iki nedeni var: Petrol fiyatlarının düşmesi ve uluslararası bankalardan artan finansman ihtiyacı olasılığımız” dedi. Bu açıklamadan Rus para birimi Ruble üzerinde uluslararası bir baskı olduğu, bu baskı nedeniyle ülkede faiz oranlarının yükseldiği, ayrıca ülke dışından küresel bankacılık sistemine borçlanmaların hızlanacağı sonucu çıkıyor.

Rusya’da petrol fiyatlarının tarihin en düşük seviyelerine inmesi ülkenin petrol gelirini oldukça azalttı. Böylece Rus ekonomisinde gelir gider arasındaki fark arttı; ihracatın ithalatı karşılama oranı düştü. Bunun neticesinde bütçe açığı giderek artıyor.

Burada ne yapılmak istendiğine bakarsak; Rusya’nın kısa ve orta vadede borç yükünün artacağı öngörülebilir. Bir ülkenin borcunun hızla artması, dışa bağımlılığını artırır. Bu da o ülkenin bağımsız hareket etmesini engeller. İktisadî neticeler, siyasî amaçları anlamamıza yardımcı olur. Bugün bu yaşananların Rusya’nın dış politikası ile ilgili olduğu, Devlet Başkanı Putin’in Türkiye ziyaretinden bağımsız olmadığı anlaşılmaktadır. Bu ziyarette ele alınan yeni enerji koridoru konusunun Avrupa tarafından “tehditkâr” olarak nitelendirildiği düşünülürse, Rusya’nın bugünkü ekonomi krizinin başlıca nedeninin küresel sermaye ile iş birliğinde olan Avrupa’nın bir operasyonu olduğu görülür.

Kanımca Rusya, para birimi üzerindeki baskının maliyetini bir siyasî manevra ile üzerinden atacaktır. Rusya, enerji kanalları üzerinde hâkim güç olma avantajını kullanacaktır. Ayrıca ABD hükümetinin bu duruma seyirci kalmayacağı, tıpkı SSCB’nin dağıldığı 1991 yılında yaptığı gibi, Rusya’yı olası bir krizden koruyacağı düşüncesindeyim. 

Hiç yorum yok: